Anna Karenina de Lev Tolstoi

Anna Karenina este un roman faimos al scriitorului rus Lev Tolstoi care a aparut in 1877 si aduce in prim plan mai multe povesti de dragoste unele implinite, altele esuate. De asemenea, actiunea este presarata cu evenimente specifice secolului al XIX-lea, infatisand societatea ruseasca in cele mai mici detalii, in special, lumea buna cu evenimente mondene si tot ceea ce inseamna aceasta.

Rezumat Anna Karenina 

In romanul Anna Karenina este prezentata in paralel istoria a doua iubiri: cea dintre Kitty si Levin in armonia vietii calme de familie si iubirea vinovata dintre Anna Karenina, sotia batranului Karenin, si frumosul ofiter, Conte Vronski. Povestea incepe in momentul in care Daria Alexandrovna Oblonskaia (Dolly) descopera ca sotul sau, Stepan Arkadievici Oblonski (Stiva) a inselat-o si este decisa sa il paraseasca. Atunci, Stiva apeleaza la ajutorul surorii sale, Anna, pentru a il ajuta sa salveze mariajul.

In calatoria spre Saint Petersburg, Anna o cunoaste pe contesa Vronski, mama contelui Alexei Vronskei, ce pare foarte interesata de Anna. Odata ajunsa la destinatie, Anna este martora unui eveniment neplacut, in care un gardian este ucis de un tren. Totodata, in gara din Saint Petersburg este si locul unde Anna face cunostinta cu contele Vronski.

Mai tarziu, Anna o insosteste la bal pe sora lui Dolly, Ekaterina Scerbatkaia (Kitty), si are din nou ocazia sa il intalneasca pe conte cu care si danseaza. Cand Anna se intoarce acasa, Vronski ii marturiseste sentimentele pe care le nutreste pentru ea. Dupa un timp, Anna cedeaza si dau frau liber sentimentelor sale. Astfel, cei doi devin amanti fiind constienti de consecintele pe care le-ar putea avea aventura lor. Lucrurile devin si mai complicate cand Anna ramane insarcinata si doreste sa divorteze de sotul sau, dar si sa il si pe primul copil cu ea, pe Serioja.

Situatia degenereaza fiindca la nastere Anna se imbolnaveste foarte rau, iar cu aceasta ocazie, primeste inca o sansa de la sotul sau. Cu toate acestea, cand se insanatoseste alege sa plece in Italia cu Vronski timp de trei luni. Insa, la intoarcerea sa, situatia devine dezagreabila, intrucat societatea nu ii aproba, ci ii condamna comportamentul indecent al Annei. Anna ajunge sa devina dependenta de heroina, iar viata sa ia o intorsatura complicata. Problemele ei se sfarsesc doar in momentul in care aceasta decide sa isi puna capat zilelor, aruncandu-se in fata trenului.

Pe plan secund este si povestea lui Dolly care este profund ranita de Anna caci aceasta spera sa devina intr-o zi sotia lui Vronski. Este dezamagita de tradarea Annei si ajunge sa se imbolneasca foarte grav din cauza lor. Pleaca in strainatate pentru a se trata, iar cand se intoarce, ii ofera o sansa lui Levin, cu care se casatoreste si va avea un copil, ajungand sa il iubeasca si sa il stimeze cu adevarat, in ciuda faptul ca, initial, fascinata de Vronski, il refuza pe Levin.

Recenzie Anna Karenina

Cadrul social descris este unul amplu si atent investigat. Problemele pe care se concentreaza aceasta carte sunt ilustrate prin personajele principale, avand caracter diferit, mai putin social, ci mai mult individual, avand o nuanta filozofica: sensul si scopul vietii, conditiile morale ale unei casatorii, viata de familie, relatia dintre viata si moarte, dintre iubire si fericire. In prim plan, se afla lumea nobilimii cu tendinte moralizatoare, totodata, scotand in evidenta corputia lumii moderne, a aristocratiei citadine, a vietii simple si a nobilimii rurale.

Asa cum spuneam anterior, povestea se concentreaza in special pe cele evolutia celor doua relatii de iubire dintre Anna si Vronski, respectiv, Kitty si Levin. Relatia acestora presarata cu dragoste sincera, dorinta, sufeinta, mila, gelozie remuscare, obsesie si disperare.

Problemele sociale fundamentale isi gasesc rezolvarea in urma cautarilor lui Levin, in incercarile sale de a gasi calea cea mai corecta in comportare. Levin este profund marcat de ruinarea nobilimii, sperand intr-o redresare. Reneaga tendintele de dezvoltare capitalista in agricultura si lupa pentru obtinerea unei limbi comune de intelegere dintre mujici si mosieri. Insa, decursul absolut firesc al istoriei contrazice teoriile lui Levin si care intr-un pesimism profund, care il conduce chiar in pragul unei sinucideri.

Romanul Anna Karenina al lui Lev Tolstoi este unanim acceptat ca fiind unul dintre pilonii cei mai inalti ai artei literare. Romanul insista pe necesitatea de a adopta o atitudine ferma pentru a te putea face inteles si pentru ca toata lumea sa iti poata remarca adevarata personalitate. Anna Karenina are o personalitate puternica, pe care o afiseaza inca de la inceput. Are o tarie de caracter remarcabila si care o si ajuta sa depaseasca momentele dificile prin care trece. Desi caracterul si onestitatea ii spun puse la incercare, Anna are curajul de a renunta la tot in numele iubirii: la sot, la copil si la pozitia dobandita in societate.

Cu toate ca reuseste sa obtina iubirea mult dorita, ea totusi nu reuseste sa se simta fericita si implinita, ci dimpotriva, se simte goala pe dinauntru, din cauza fiului pierdut, astfel ca remuscarile si propriile ganduri o macina foarte mult. Anna Karenina este, in ansamblu, o persoana sociabila, prietenoasa, care a stiut intotdeauna sa se afirme si sa se faca ascultata.

Totodata, pentru cei interesati si de varianta filmului, aceasta poate fi gasita pe internet, insa, din punctul meu de vedere, nu exista termen de comparatie intre carte si film. Este foarte probabil ca cei care nu au citit cartea nici sa nu inteleaga prea bine filmul.

Anna Karenina : Vezi oferta Librex

Anna Karenina : Vezi oferta Libris

Anna Karenina : Vezi oferta Diverta

Anna Karenina : Vezi oferta Carturesti

Anna Karenina : Vezi oferta Libraria Delfin

One thought on “Anna Karenina de Lev Tolstoi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post