Povestea tarfelor mele triste de Gabriel Garcia Marquez

povestea tarfelor mele triste

Marquez este, fara indoiala, unul dintre autorii caruia trebuie sa ii acorzi atentie si sa aprofundezi ideile pe care le expune. Solicita timp, rabdare si deschidere, insa fiecare carte citita este dovada clara ca merita sa trec la urmatoarea capodopera a sa.

Romanul Povestea tarfelor mele triste incepe cu o fraza incitanta care descrie, practic, intriga povestii: In anul in care am implinit nouazeci de ani, am vrut sa-mi daruiesc o noapte de dragoste nebuna cu o adolescenta fecioara. Modul original de abordare si maniera de exprimare si gandire construiesc o lectura extrem de reusita ce necesita timp pentru a putea fi inteleasa in profunzime.

Povestea tarfelor mele triste descrie o situatie rascolitoare care se axeaza pe perioada de apus a vietii tale, insa cu o abordare foarte senina. Protagonistul romanului isi permite luxul, prin vanzarea lucrurilor de valoare din casa, sa o plateasca pe Delgadina doar pentru a o privi cum doarme goale, razandu-i astfel dispretuitor batranetii. Autorul este de parere ca senzualitatea nu moare odata cu inaintarea in varsta, ci dimpotriva, se transforma in arta. Modul in care descrie acest tablou este si el frapant:

Avea niste ochi de pisica salbatica, un trup la fel de provocator si imbracata, si goala, si nite plete bogate de aur ravasit, al caror parfum de femeie ma facea sa plang de furie, muscand perna. Stiam ca niciand n-avea sa fie dragoste, dar atractia satanica pe care o exercita asupra-mi era atat de neinduratoare, cama straduiam sa ma alin cu toate femeiustile cu ochi verzi care-mi ieseau in cale.

Dincolo de povestea propriu-zisa, protagonistul isi descrie, de fapt, povestea vietii sale triste, in care nu a fost niciodata iubit pana la onorabila varsta de nouazeci de ani. Toata viata nu a facut altceva decat sa plataesca pentru sex, bucurandu-se de nopti intregi in care femeile l-au subjugat cu farmecele lor, dar care nu au reusit niciodata sa ii ajunga la inima. Insa, este nedumerit daca se indragosteste cu adevarat de pustoaica de 14 ani sau se indragosteste de tineretea si naivitatea ei? Simte ca sfarsitul se apropie cu pasi repezi, dar ce mai ramane de facut pana ce viata va lua sfarsit?

Cu toate ca povestea este una trista, finalul nu este tragic, autorul nici macar nu are pretentia sa smulga cititorului vreo lacrima. Este de apreciat maretia si talentul de necontestat al scriitorului Marquez, iar orice persoana care aspira la o stare de liniste interioara trebuie sa ii citeasca capodoperele.

Povestea tarfelor mele triste : Vezi oferta Carturesti

Povestea tarfelor mele triste : Vezi oferta Diverta

Povestea tarfelor mele triste : Vezi oferta Libraria Delfin

Povestea tarfelor mele triste : Vezi oferta eMAG

Povestea tarfelor mele triste : Vezi oferta Cartepedia

One thought on “Povestea tarfelor mele triste de Gabriel Garcia Marquez”

  1. Denisa spune:

    Superbe toate cartile scrise de Marquez 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post