Necunoscuta de la Wildfell Hall de Anne Bronte

Necunoscuta de la Wildfell Hall

Necunoscuta de la Wildfell Hall este al doilea si ultimul roman al scriitoarei Anne Bronte, lansat in anul 1848. Cu toate ca la inceput s-a bucurat de un real succes fiindca in doar sase saptamani s-au vandut toate exemplarele tiparite, totusi, ulterior, cartea a fost aspru criticata. De ce? Din simplul motiv ca Anne Bronte prezinta in cartea sa viata unei femei abuzate care are curajul de a isi parasi sotul si de a isi continua viata, idee de neconceput in acele timpuri.

Romanul incepe cu o scrioare trimisa de Gilbert Markham cumnatului sau. Povestea isi are inceputul odata cu venirea unei chiriase stranii la Wildfell Hall, care are un baietel si despre care se stie ca este vaduva. Gilbert ajunge sa se indragosteasca de ea, insa fara a ii cunoaste cu adevarat trecutul. Cu timpul, Gilbert si Helene, protagonista romanului, devin din ce in ce mai apropiati, iar aceasta ii daruieste intr-o buna zi jurnalul sau.

Pe de alta parte, povestea trista a personajului feminin, Helen, incepe in momentul in care alege sa refuze multe propuneri in casatorie si sa il aleaga pe Arthur Huntingdon, un tanar libertin, drept sotul sau. Cu toate ca unchii sai cu care fata locuia nu sunt de acord, aceasta se incapataneaza sa se casatoreasca cu alesul inimii sale, iar ulterior, va fi intr-o lupta continua de a isi schimba sotul si de a il salva din aceasta lume a viciilor.

Dupa ce se casatoresc, Helene realizeaza treptat ca misiunea ei este mai dificila decat s-ar fi asteptat, iar Arthur nu este dispus sa isi schimbe viata pe care a avut-o pana acum. Nici macar venirea pe lume a primului copil nu reprezinta pentru el un motiv de a se schimba in vreun fel.

Din ce in ce mai mult prins in depedenta de alcool, Arthur ajunge sa isi insele sotia cu sotia unui vechi prieten. Acesta este momentul in care Helen decide sa isi ia copilul si sa il paraseasca pe Arthur, insa nu poate trece peste teama ca acesta ar putea afla. Totusi, este ajutata de fratele sau Frederick si reuseste sa fuga impreuna cu fiul si manajera sa credincioasa tocmai la Wildfell Hall.

 

Intr-adevar, Necunoscuta de la Wildfell Hall nu este genul de carte usor de lecturat, insa modul in care este descrisa actiunea, subiectul in sine nu au cum sa nu te capteze. Anne Bronte nu imprima niciun fel de caracter moralist sau principii de viata, ci descriere intreaga actiune pe un ton melancolic, plin de resentimente si chiar de frustrate pentru nedreptatea de a fi femeie si de a accepta anumite lucruri. Autoarea reuseste cu succes sa ne transpuna in actiune, sa ne determine sa traim cu aceeasi intensitate momentele de furie si indignare pe care Helen le indura. De asemenea, cartea reflecta perfect modul in care femeile din acea perioada erau supuse la abuz fizic si psihologic.

Cu toate acestea, protagonista noastra, helene Graham, da dovada de un curaj iesit din tipar in acea vreme. Cu toate ca este stricta in judecatiile si conceptiile ei, inima sa pastreaza o noblete aparte. Este o persoana foarte religioasa, iar credinta o determina sa actioneze in maniere ce multi dintre noi s-ar putea sa nu le intelegem.

O alta problema prezentata in romanul de fata se refera la problema alcoolismului si toate repercursiunile cu care vine la pachet. Principala cauza a tuturor suferintelor si problemelor protagonistei sunt alcoolismului si depravarea barbatului pe care l-a ales ca sot. De asemenea, Necunoscuta de la Wildfell Hall este unul dintre primele romane in care se discuta despre dependenta de alcool ca o problema, dar si ca o boala. Personajele romanului sunt foarte bine conturate, iar foarte interesant este faptul ca jumatate din poveste este redata de Gilbert, iar cealalta jumatate de Helen.

Necunoscuta de la Wildfell Hall Litera

Necunoscuta de la Wildfell Hall Carturesti

Necunoscuta de la WildFell Hall Diverta

Necunoscuta de la Wildfell Hall Libraria Delfin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post